LATIN SZERETŐ

LATIN SZERETŐ

Édes kislányom, Bellatrix!

2018. július 30. - Latin tanszék Szeged

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete idei névlistáján a Bellonát nem, viszont a vele rokon Bellatrix nevet női névnek ajánlja. A Bellatrix mint női név használata alighanem a Harry Potter-filmek és –regények nyomán merült fel.  De azért érdemes elképzelnünk el a jelenetet, mielőtt a nevet gyermekünknek adnánk, ahogy az édes kis gügyögő csecsemőt – na jó, nem Bellonának, hanem Bellatrixnak hívjuk. A Bellona név a latin 'bellum', háború szóval kapcsolatos, a Bellatrix a 'bellare', harcolni ige női főnévképzős alakja - jelentése: 'harcosnő', 'harcias nő'. Rembrandt méltóságteljes, szinte szelíd arcú Bellonája 1633-ban keletkezett. A művész Bellonát afféle "girl next door"-ként ábrázolja talán annak jeleként, hogy a kép keletkezésekor félszáz éve létrejött Hollandia nyugodt, mert bármelyik polgára kész minden idegen agresszió visszaverésére. A méltóság még csak-csak, a szelídség azonban egyáltalán nem volt jellemző a római istennőre, akit Rembrandt megjelenített.

Bellona tisztelete Rómában régebbi, mint maga Róma - ősi itáliai istenség, talán szabin közvetítéssel jutott a rómaiakhoz. Hol a hadisten feleségének, hol lánytestvérének tekintik. Temploma a Mars-mezőn állt, és a római állami kultusz fontos része volt: a templom hátsó részén állt egy oszlop, a Fetialis-papok innen vetették el a lándzsát a megtámadandó terület felé - de ebben a templomban fogadták a köztársaság korban az idegen követségeket és itt kötötték a szövetségeket is. Octavianus, akinek Róma első princepseként egyik fontos célja, hogy a régi római erkölcsöt és vallást megújítsa, a Fetialisok szertartásával üzent hadat Cleopatrának.

Rubens Bellona pajzsára tette Medusa fejét, holott az nem az ő, hanem Pallas Athéné attribútuma volt. Nem is volt az eredeti koncepció része: feltételezhetően azért került rá, mert Rembrandt időközben látta Rubens Medusa-főt ábrázoló festményét, és elkezdte foglalkoztatni, hogyan kellene a Gorgófőt ábrázolni. Bellona akkoriban ismertebb volt Hollandiában, mint talán manapság nálunk: a polgárőrségek központjait és környéküket előszeretettel díszítették Mars és Bellona ábrázolásaival.

A bejegyzés trackback címe:

https://latinszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr8614149723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása