LATIN SZERETŐ

LATIN SZERETŐ

Hogy kerül az éggömb a falra?

2018. július 28. - Latin tanszék Szeged

Ma a New York-i Metropolitan Museum állandó kiállításán látható a Villa Boscoreale eredeti falfestmények köré felépített rekonstrukciója. Boscoreale ma a Vezúv körüli nemzeti parkban található kis település, itt és számtalan más helyen sok római villát ástak ki a tomboló vulkán által a tájra szórt hamutakaró alól. Az egykori tulajdonos, Publius Fannius Synistor villáját gazdagon díszíttette. Nemcsak az egész összhatása lélegzetelállító, de érdemes odafigyelni az apró részletekre is. A villa számára a Vezúv Kr.u. 79. augusztus 24-i kitörésekor megállt az idő: akkori állapotában maradt fenn, de sokkal korábbi, többek között késő köztársaság-kori festményekkel dekorálva.

Talán épp a Caesar és Pompeius közötti polgárháború folyik Itáliában vagy hamarosan sor került Caesar meggyilkolására Rómában, amikor ez a falfestmény keletkezett. A villa kertje körüli kerengőt a kert körüli oszlopsor közeinek megfelelő felületeken valósághűen festett korinthoszi oszlopok között egyebek mellett értékes tárgyakat ábrázolnak valahogy úgy, mintha kiállításon járna az ember. Az egyik ilyen tárgy egy éggömb. Éggömböket használtak oktatási szemléltetőeszközként, ajándéktárgyként és dekorációként is a korabeli Rómában. Az éggömb úgy mutatja az eget, mintha kívülről néznénk. Természetesen valamelyest leegyszerűsíti az ég látványát, mindenesetre annyira nem, hogy ne sejthessük, hogy a képen látható példányról hiányzik az állatöv égi hosszúsági és szélességi körökhöz képest rézsútosan futó szalagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://latinszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr2414147215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása